Search This Blog

Friday, December 21, 2018

Razboiul Informational ... Proiect

Proiect


 În 2006 a apărut YouTube, prima platformă majoră care nu era despre întâlniri amoroase gen “hi5”. La început, YouTube era doar despre “you”, adică despre "tine" existau grupuri, liste de prieteni, posibilitatea să vorbeşti direct cu prieteni, chiar un mic chat, se puteau distribui mesaj, canalele puteau fi personalizate. Încetul cu încetul, după ce numărul utilizatori a sărit de câteva zeci de milioane, canalele au devenit din ce în ce mai standard, au dispărut grupurile, posibilitatea de a distribui mesaje, prietenii au devenit subscriberi, situl a devenit despre filme şi nu despre conţinut independent. Astăzi există chiar şi filme erotice, concerte întregi, emisiuni întregi de ştiri. Situl nu mai are nimic despre “you”, e un sit 100% comercial. Întâi au atras milioane, zeci şi sute de milioane de utilizatori apoi au metamorfozat situl în ceva comercial.
 Acelaşi experiment a fost dus la perfecţiune de FaceBook, care mai întâi a atras miliarde de oameni, apoi a început să elimine conţinutul “incorect politic”, strângerile de fonduri care nu sunt conforme cu standardele, canale ale unor agenţii media sau persoane publice care nurespectă anumite reguli. Acum începe lupta cu “ştirile false” e doar o chestiune de timp până ce o cenzură teribilă care i-ar fi făcut geloşi atât pe nazişti, cât şi pe comunişti, va fi mai întâi cerută, apoi impusă.
 Deja din ce în ce mai mulţi prieteni, militanţi anti-sistem observă că nu îşi mai regăsesc postările zilnice unul altuia în fluxul siturilor unor reţele de socializare precum FaceBook, Instagram, Tweeter. Din ce în ce mai des eu personal, administratorul platformei, am auzit la diverse evenimente discuţii de genul “amice de ce nu ai venit la evenimentul X, - nu am ştiut; - cum, pai am distribuit în reţeaua de socializare? - eu nu am primit nimic!"
 La momentul de față asistăm doar la simple experimente, nu este vorba decat de când la ora H ziua Z toate conturile catalogate ca fiind distribuitoare de conţinut “FakNews” sau deţinătoare de materiale care nu respecta anumite reguli vor fi blocate.
 În acel moment cum ne vom mai regăsi ? Cum vom mai comunica ? Dacă ne-am trezi şi cu contul de mail, de socializare, şi de YouTube, blocat simultan ?
 Paralel şi fără legătură directă cu cele de mai sus au apărut echipe de troli, zeci poate chiar sute de conturi false care raportează materialele incomode. Facebook, YouTube şi Instagram funcţionează după un algoritm prin care o postare poate fi ştearsă sau un cont suspendat sau chiar închis în urma unor raportări simultane. Urmează o procedură complicată de contestare, în care tu eşti cel care trebuie să îţi comunici toate datele personale. Mulţi nu cunosc procedura, alţi se tem să îşi divulge datele deoarece de cele mai multe ori acestea riscă să ajungă la contul fals care a raportat pretinsul abuz.
 S-a ajuns la ideea acestei platforme după ce zilnic un cont al unui activist din grupul nostru, a început să fie suspendat, unii fiind suspendaţi, alţii blocaţi permanent, în general după ce expira un termen în “închisoarea FaceBook” o altă poză, postare, filmuleţ erau raportate în masă.
 Aşa a apărut ideea unei platforme total independente împărţită pe mai multe domenii şi ip-uri, la care să nu ai ce şi cui raporta. Rapoartele ar urma să ajungă la noi administratorii platformei  🙂 , iar pentru asta trolul trebuie să îşi dovedească bună intenţie demonstrându-ne că este o persoană reală: jocul este astfel întors cu 180 grade.
Ideea este să avem cât mai multe platforme independente.
 Aceasta va fi, sperăm noi, iniţiatorii doar una dintre ele, care la momentul când se va instaura cenzura să poată oferi instantaneu o alternativă.
 Astfel s-a ajuns la acest proiect:
Adresere nostre sunt:
Platforma
Situl de Stirii
Blogger
Youtube




No comments:

Post a Comment